Опознайте Варна – интересни места и забележителности

Не можем да скрием истината – Варна е един истински красив град, а най-много разцъфтява през лятото, особено през Август, когато е и празника на града. Дали искате да се разходите, да разгледате красивите сгради, да хапнете и пийнете или просто до се насладите на прекрасната лятна атмосфера на града, за вас със сигурност има какво да видите и опитате от Варна. Поради тази причина сме събрали за вас няколко от най-посещаваните и интересни забележителности и знакови места, които си струва да посетите.

Морска градина (Приморски парк)

Морската градина на Варна се намира  на метри от мястото, където ще се провежда WordCamp Varna 2017. Тя е един от символите на града и предпочитано място за разходка. В морската градина посетителите могат да видят много забележителности, като аквариума, делфинариума, Военноморския музей и др. Градината е с големина над 800 декара, като в нея има и зоопарк. Посетителите на морската градина могат да ѝ се радват както през деня, когато има красиви цветя, слънчеви лъчи и хубава сянка, така и вечерта, когато е по-спокойно и прохладно.

Карта: https://goo.gl/maps/UNhGjBHUF842

Морска гара и пристанище Варна

Едно от най-оживените места през това лято, морската гара на Варна е предпочитана за разходка и отдих, както и вечеря в приятните заведения и ресторанти. Препоръчваме ви да се качите на вълнолома и да се разходите до фара – гледките към Аспарухово, нос Галата и по-северната част на крайбрежието определено си заслужават. Ако се уморите, добра идея е да седнете в някое от заведенията, които предлагат разнообразна кухня по вкуса на всеки.

Карта: https://goo.gl/maps/8Lb6Tg63Q6p
Уебсайт: http://www.port-varna.bg/

Панорамата на Галата

Скрито бижу в короната на Варна, панорамната площадка по пътя за Галата е място което не можете да пропуснете, и наш личен фаворит. Тя открива най-прекрасните гледки към града, които ще ви спрат дъха. Приятна е за посещение както през деня, когато се вижда целия град и плажната ивица до курорта св. св. Константин и Елена, така и вечерта, когато можете да наблюдавате светлините на града и спокойното, монотонно вълнение. Не забравяйте да си вземете камерата или фотоапарата – панорамната площадка е предпочитано място за снимки.

Карта: https://goo.gl/maps/Tzt8sAGBjhu

Централен плаж и крайморска алея

Още едно страхотно места за разходка, централната морска алея представлява няколко километра пешеходна зона около плажа, започваща от басейна и стигаща до четвърта плажна буна. Централният плаж, крайморската алея и прилежащите морски бани са изградени още през 20 век. В днешни дни баните са реорганизирани и там се намират множество ресторанти, заведения, дискотеки, които допълват голямата и широка плажна ивица. Към алеята има лесен достъп от Морската градина на много места, както и от морската гара.

Адрес: под Морската градина
Карта: https://goo.gl/maps/rdySK6jV6hz

Църква „Свети Атанасий“ – Варна

Църквата е построена през 1838 г. и е известна със своите икони и фрески, както и с олтара и трона. Представлява стар митрополитски храм, а към църквата има и изложба на щампи, литографии, богослужебни книги от епохата на Българското възраждане.

Адрес: ул.”Граф Игнатиев” 19, Варна
Уебсайт: http://www.sv-atanasii-varna.org/index.php
Карта: https://goo.gl/maps/6xhnSZLXMD62

Катедрална църква „Св. Богородица“

Катедралата във Варна е построена в периода 1883-1886 г. и е втората по големина в България след храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София. Одеският архитект Маас проектира храма в чест на Освобождението на България през 1878 г.

Адрес: площад Независимост, Варна
Карта: https://goo.gl/maps/SSu7mjEB9s82

Църква „Св. Николай Чудотворец“

Морският храм „Св. Николай“ е построен през 1865 г. Храмът е един от най-обичаните и посещавани в град Варна и е разположен в сърцето на града.

Адрес: бул. Княз Борис I 35, Варна
Карта: https://goo.gl/maps/zrMyK883kxG2

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна

В сградата на драматичния театър „Стоян Бъчваров“ се помещават театърът, операта и филхармонията на град Варна. Тя е построена по виенски образец. На 12 март 1921 г. театърът открива първия си сезон със съвременната пиеса “Инстинктът” от Анри Кестмекер.

Адрес: площад Независимост, Варна
Уебсайт: http://www.dramavarna.com/
Карта: https://goo.gl/maps/xXhNMbv7CVM2

Римски терми

Част от древното селище Одесос, Римските терми се намират в югоизточната част на съвременния град Варна, в близост до пристанището и са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Изградени са към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите. Днес през лятото те са отворени за туристически посещения, като в тях функционира летен театър и се изнасят и концерти.

Адрес: ул. Сан Стефано, Варна
Карта: https://goo.gl/maps/on9kYJsc7Vs

Държавен куклен театър – Варна

Театърът е създаден през 1952 година. В него се провежда ежегодният фестивал на кукленото изкуство „Златният делфин“. През изминалите години на негова сцена са реализирани над 260 постановки, изиграни са над 20,000 представления, гледани от милиони зрители у нас и в чужбина.

Адрес: ул. “Драгоман” № 4; Варна
Уебсайт: http://www.vnpuppet.com/
Карта: https://goo.gl/maps/35AQfLLhnvy

Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Варна

Планетариумът е открит през 1966 година в част на астрономическия комплекс (1965). В обсерваторията се организират посещения, на които се разясняват основите на астрономията, както и демонстрации на звездното небе.

Адрес: в Морската градина на Варна
Карта: https://goo.gl/maps/6GSHm4QRonz

Феста Делфинариум Варна

Разположен в морската градина на Варна, делфинариумът е уникален за България. Посетителите му могат да се насладят на прекрасно шоу с делфини, което се провежда едновременно на четири езика: български, немски, руски и английски.

Адрес: Приморски парк, 9010 Варна
Уебсайт: http://www.dolphinarium.festa.bg/
Карта: https://goo.gl/maps/oui3RqkdGcF2

Музей на Черно море и Аквариум

Открити са през 1932 година. Отразяват пъстрото богатство от най-различни видове риби, актинии, охлюви, мекотели, раци и обитатели на сладководни басейни.

Адрес: в Морската градина край Военноморския музей
Карта: https://goo.gl/maps/8q5iKaTJFM72

Археологически музей – Варна

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 9-то място в него. Експозицията включва Праистория, Античност, Средновековие и има отделно постоянна изложба от икони.

Адрес: бул. Мария Луиза 41
Уебсайт: http://www.amvarna.com/
Карта: https://goo.gl/maps/KqD9Ert7Djw

Дворец на спорта и културата

Дворецът на културата и спорта е многофункционален комплекс, разположен на централно място в Морската столица на България. Той е един от символите на града и през годините се е наложил като точка за провеждане на културни събития, спортни мероприятия, изложения и конференции.

Адрес: бул. Княз Борис I 115, Варна
Уебсайт: http://palaceofvarna.com/
Адрес: https://goo.gl/maps/5MRfUNvNEo62

Национален военноморски музей

Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта, музеят е създаден благодарение на учения Карел Шкорпил през далечната 1923 година. Посетителите могат да видят повечето запазени важни материали от основаването на българския военноморски флот до днес.

Адрес: бул.“Приморски“ № 2, Варна
Уебсайт: http://www.museummaritime-bg.com/
Карта: https://goo.gl/maps/8K5HKWtjFu72

Градска художествена галерия

Първоначално построена за мъжка гимназия през 1886 г., днес в нея се помещава художествена галерия с постоянни гостуващи изложби. Сградата е един от редките паметници на неоготиката у нас, което я прави още по-интересна и ценна.

Адрес: ул. Любен Каравелов 1, Варна
Уебсайт: http://varnacityartgallery.com/
Карта: https://goo.gl/maps/CZcCZravi112

Етнографски музей

Етнографският музей във Варна е сред няколкото специализирани музеи по етнография в България. Той се помещава във възрожденска къща, строена около 1860 г. В него е експонирано огромното разнообразие в културата и бита на хората от Варненския край от втората половина на XIX и началото на XX в.

Адрес: ул. Панагюрище 22, Варна
Карта: https://goo.gl/maps/KxALaoqjqU12

Ретро музей

Уникален за България, „Ретро музей“ включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти как са живели българите при социализма. Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето.

Адрес: Ниво 1 в паркинг зоната на Grand Mall Varna
Карта: https://goo.gl/maps/FbjQFquLYRr

Дворец Евксиноград

Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881 – 1885 г. Включва няколко изящни сгради, изба, оранжерии, слънчев часовник и голям и красив дворцов парк. Понастоящем Дворецът „Евксиноград“ е правителствена и държавна резиденция, макар и достъпен за посещения на групи от минимум 10 души с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.

Карта: https://goo.gl/maps/SdLB6FLjq412

Аладжа манастир

Аладжа манастир е средновековен скален манастир, разположен на 17 км. от гр. Варна. Понастоящем е нефункциониращ, без монаси и превърнат в паметник на културата и музей.

Карта: https://goo.gl/maps/S98A8tjjhu12

Побити камъни

Каменната гора е уникален природен феномен, по-известен като „Побитите камъни“ – име напълно отговарящо на действителността. Това е завладяващ ансамбъл от каменни колони високи до 10 m, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове разпилени по целия комплекс. Различни хипотези има за произхода им: че са били морско дъно, че имат органичен произход, че са биогенни водораслови постройки, че са се формирали около природни извори с доминиращо съдържание на газ, и дори че са дело на извънземни.

Карта: https://goo.gl/maps/A6FQedcxS532

В заключение…

Независимо накъде ще ви отведат краката ви или попътния вятър, във Варна има много забележителности и прекрасни места, които си заслужава да посетите и разгледате. Ние от екипа на WordCamp Varna 2017 ви желаем прекрасни мигове в нашия красив град!

Този запис беше публикуван в Новини. Добавете го в отметки.

Коментарите са изключени.